Składniki:
-
- 5 dużych cebul
- 3 łyżki masła
- 1,5 litra wywaru mięsnego
- ½ szklanki naci selera
- 1 duży ziemniak pokrojony na ćwiartki
- 1 szklanka białego wina
- biały ocet winny ilość wg uznania
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
W garnku roztopić masło, dodać obraną i pokrojoną w ćwiartki cebulę i selera, chwilę smażyć mieszając. Następnie dodać ziemniaka i bulion mięsny, gotować na wolnym ogniu 30 minut.
Gdy ziemniak zmięknie wywar wraz z dodatkami bardzo dokładnie zmiksować. Tak przygotowany wywar ponownie doprowadzić do wrzenia, dodać cukier, ocet i wino, przyprawy, chwilę razem gotować. Przed podaniem posypać zieloną natka pietruszki. Można zabielić gęstą śmietaną. Podawać z pieczywem.