Składniki:
-
- 25 dkg dobrej kiełbasy
- 4 ziemniaki
- 20 dkg białej kapusty
- 1 duży burak ćwikłowy
- 1 marchew
- 1 cebula
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oleju
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka octu winnego
- ½ łyżeczki cukru
- ½ szklanki dobrej śmietany
Sposób przyrządzenia:
Cebulę obrać, pokroić w piórka, podobnie pokroić marchew. Kiełbasę pokroić w słupki. W rondlu rozgrzać olej, dodać pokrojoną kiełbasę, a gdy zacznie się rumienić dodać cebulę, marchew, rozgnieciony ząbek czosnku, chwilę poddusić mieszając. Dodać do rondla 1,5 litra wody, doprowadzić do wrzenia, dodać poszatkowaną kapustę, obrane i pokrojone ziemniaki, gotować na małym ogniu. Buraka obrać, pokroić w słomkę i ugotować w niewielkiej ilości wody z dodatkiem octu, a gdy buraki zmiękną, dodać koncentrat pomidorowy. Połączyć z wywarem z rondla, przyprawić do smaku. Podawać ze śmietaną, posypać zieleniną.