Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Barszcz czerwony z kiełbasą

 

Składniki:

    • 25 dkg dobrej kiełbasy
    • 4 ziemniaki
    • 20 dkg białej kapusty
    • 1 duży burak ćwikłowy
    • 1 marchew
    • 1 cebula
    • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
    • 2 łyżki oleju
    • 1 ząbek czosnku
    • 1 łyżka octu winnego
    • ½ łyżeczki cukru
    • ½ szklanki dobrej śmietany

Sposób przyrządzenia:
Cebulę obrać, pokroić w piórka, podobnie pokroić marchew. Kiełbasę pokroić w słupki. W rondlu rozgrzać olej, dodać pokrojoną kiełbasę, a gdy zacznie się rumienić dodać cebulę, marchew, rozgnieciony ząbek czosnku, chwilę poddusić mieszając. Dodać do rondla 1,5 litra wody, doprowadzić do wrzenia, dodać poszatkowaną kapustę, obrane i pokrojone ziemniaki, gotować na małym ogniu. Buraka obrać, pokroić w słomkę i ugotować w niewielkiej ilości wody z dodatkiem octu, a gdy buraki zmiękną, dodać koncentrat pomidorowy. Połączyć z wywarem z rondla, przyprawić do smaku. Podawać ze śmietaną, posypać zieleniną. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *