Składniki:
- 1 kg zielonych orzechów włoskich
- 1 litr wódki czystej
- 1 szklanka płatków dzikiej róży
- 5 pokrojonych owoców dzikiej róży
- 1 przekrojona wzdłuż laska wanilii
- 3 goździki
- ½ laski cynamonu
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka wody
Sposób przyrządzenia:
Zielone orzech włoskie umyć, rozkroić na połowę, ułożyć w czystym słoju. Dodać pozostałe składniki z wyjątkiem cukru i wody, szczelnie zamknąć, odstawić na 2 miesiące. Przefiltrować. Z cukru i wody przygotować syrop, schłodzić. Połączyć nalew z syropem, odstawić zamknięty na 24 godziny. Przelać do butelek, szczelnie zamknąć. Odstawić w ciemne miejsce aby nalewka nabrała smaku i aromatu.