Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Udka kurczaka w sosie imbirowym

Składniki:

    • 4 duże udka z kurczaka
    • 50 dkg brukselki
    • 1 łyżeczka tartego korzenia imbiru
    • ½ szklanki śmietany
    • 2 cebule
    • 6 łyżek masła
    • 2 łyżki oleju
    • 2 łyżki octu
    • 1 liść laurowy
    • sól, pieprz


    Sposób przyrządzenia:
    Na patelni rozgrzać olej i 1 łyżkę masła. Obsmażyć udka kurczaka na złoty kolor. Dodać pokrojoną cebulę, liść laurowy, sól i pieprz, dusić razem aż mięso zmięknie. Brukselkę ugotować w niewielkiej ilości wody, odcedzić i wymieszać z resztą masła. Trzymać w cieple. Śmietanę wymieszać z imbirem, przyprawić solą i pieprzem. Dodać na patelnię i chwilkę jeszcze razem dusić. Podawać udekorowane zieleniną.
     Przepis została nadesłany na konkurs “Podróże kulinarne” przez Iza

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *