Składniki:
- 4 duże udka z kurczaka
- 50 dkg brukselki
- 1 łyżeczka tartego korzenia imbiru
- ½ szklanki śmietany
- 2 cebule
- 6 łyżek masła
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki octu
- 1 liść laurowy
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Na patelni rozgrzać olej i 1 łyżkę masła. Obsmażyć udka kurczaka na złoty kolor. Dodać pokrojoną cebulę, liść laurowy, sól i pieprz, dusić razem aż mięso zmięknie. Brukselkę ugotować w niewielkiej ilości wody, odcedzić i wymieszać z resztą masła. Trzymać w cieple. Śmietanę wymieszać z imbirem, przyprawić solą i pieprzem. Dodać na patelnię i chwilkę jeszcze razem dusić. Podawać udekorowane zieleniną.
Przepis została nadesłany na konkurs “Podróże kulinarne” przez Iza