Składniki:
- 2 budynie o smaku waniliowym najlepiej „Winiary”
- 1 kg jabłek
- 3 szklanki mąki
- 1 kostka margaryny
- 2 żółtka 1 całe jajko
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżka proszku do pieczenia
Sposób przyrządzenia:
Mąkę zagnieść z margaryną, żółtkami, jajkiem, cukrem pudrem, śmietaną i proszkiem do pieczenia. Podzielić na 2 części. Jedną rozwałkować, drugą schłodzić w lodówce. Rozwałkować ciasto, wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę. Na cieście ułożyć pokrojone w ósemki jabłka. Ugotować 2 budynie w 3 szklankach mleka. Gorący budyń wylać na jabłka. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Piec 45 min. w temp. 200 stopni C.
Przepis została nadesłany na konkurs “Podróże kulinarne” przez Wioletta
2 comments for “Letnia szarlotka”