Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sernik wiedeński

Składniki:

  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 cukier waniliowy
  • 50 dag. białego sera
  • 20 dag cukru
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 6 jajek
  • 30 dag. migdałów posiekanych
  • 3 dag rodzynek


Sposób przyrządzenia:
Ser zmielić. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem do białości, połączyć z serem, dodać stopione i ostudzone masło, wsypać budyń, rodzynki, migdały oraz dodać ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszać. Masę serową wyłożyć do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50 min. w temp.180*C. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem lub posmarować polewą czekoladową i udekorować kawalkami czekolady.
Przepis została nadesłany na konkurs “Podróże kulinarne” przez Wioletta

4 comments for “Sernik wiedeński

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *