Składniki:
- 1 budyń śmietankowy
- 1 cukier waniliowy
- 50 dag. białego sera
- 20 dag cukru
- 15 dag masła lub margaryny
- 6 jajek
- 30 dag. migdałów posiekanych
- 3 dag rodzynek
Sposób przyrządzenia:
Ser zmielić. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem do białości, połączyć z serem, dodać stopione i ostudzone masło, wsypać budyń, rodzynki, migdały oraz dodać ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszać. Masę serową wyłożyć do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50 min. w temp.180*C. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem lub posmarować polewą czekoladową i udekorować kawalkami czekolady.
Przepis została nadesłany na konkurs “Podróże kulinarne” przez Wioletta
4 comments for “Sernik wiedeński”