Skład:
- 1 kisiel o smaku cytrynowym
- 1 cukier waniliowy
- 1 kg. Jabłek
- 1 1/2 szklanki cukru
- 5 jajek
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kostka rozpuszczonej margaryny
Sposób przyrządzenia:
Jabłka obrać pokroić w ósemki. Smażyć z cukrem 1/2 szklanki ok 10 min. Ostudzić, do zimnych jabłek wsypać kisiel (proszek).Jajka utrzeć z cukrem 1 szklanki do białości. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać z proszkiem do pieczenia. Delikatnie połączyć z masą jajeczną, dodać gorącą margarynę. Blachę wysmarować tłuszczem i wyłożyć połowę ciasta, zapiekać 10-15 min. Na upieczonym cieście rozłożyć jabłka i przykryć pozostałym ciastem. Piec 45 min. W temperaturze 180*C.Posypać cukrem pudrem.
Przepis nadesłała na „Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta” Wioletta Luter