Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Golonka pieczona z bobem

Składniki:

    • 1 tylna golonka
    • 3 łyżki oliwy
    • 1 cebula
    • piwo jasne
    • sól, pieprz
    • 1 kg bobu
    • 1 łyżeczka cukru
    • 1 łyżka masła
    • 1 łyżka śmietany


    Sposób przyrządzenia:
    Golonki opalić, oczyścić nożem, dokładnie umyć. Skórę ponacinać w kratkę. Obgotować przez około 1 godzinę, obsączyć, natrzeć solą i pieprzem. Piekarnik nagrzać do temperatury około 220 stopni C i piec golonkę polewając kilkakrotnie piwem. W tym czasie przygotować bób. Umyty dokładnie bób ugotować w wodzie z cukrem, posolić pod koniec gotowania. Odcedzić, podzielić na połowę. Jedną część obrać ze skórek i rozgnieść z dodatkiem masła i śmietany, połączyć z całymi ziarnami bobu, przyprawić, wymieszać. Upieczoną golonkę podzielić na porcje i podawać z bobem.
    Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Krystyna 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *