Składniki:
- 1 tylna golonka
- 3 łyżki oliwy
- 1 cebula
- piwo jasne
- sól, pieprz
- 1 kg bobu
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka śmietany
Sposób przyrządzenia:
Golonki opalić, oczyścić nożem, dokładnie umyć. Skórę ponacinać w kratkę. Obgotować przez około 1 godzinę, obsączyć, natrzeć solą i pieprzem. Piekarnik nagrzać do temperatury około 220 stopni C i piec golonkę polewając kilkakrotnie piwem. W tym czasie przygotować bób. Umyty dokładnie bób ugotować w wodzie z cukrem, posolić pod koniec gotowania. Odcedzić, podzielić na połowę. Jedną część obrać ze skórek i rozgnieść z dodatkiem masła i śmietany, połączyć z całymi ziarnami bobu, przyprawić, wymieszać. Upieczoną golonkę podzielić na porcje i podawać z bobem.
Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Krystyna