Składniki:
- ½ kg grzybów (kapeluszy jeśli duże)
Marynata:
- 4 duże ząbki czosnku
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżki soku z cytryny
- ½ łyżeczki mielonego pieprzy
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
Sposób przyrządzenia:
Przygotować marynatę, czosnek rozgnieść z solą na jednorodną pastę. W odpowiednim naczyniu wymieszać wszystkie składniki z wyjątkiem oliwy, używając trzepaczki do jajek mieszać z powoli wlewaną oliwą.
Grzyby oczyścić, umyć, osuszyć. W misce zalać przygotowaną marynatą i marynować przez około 30 minut. Tak przygotowane grzyby odsączyć z nadmiaru marynaty, nabijać na szpadki do grillowania i piec przez 4 minuty na dobrze nagrzanym grillu.
Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Roman