Składniki:
-
- 1 kg udek z kurczaka
- 1 czerwona papryka, oczyszczona i pokrojona na ćwiartki
- 1 mała cukinia pokrojona na ćwiartki
- 1 średni kabaczek pokrojony na ćwiartki
- 1 por, biała część przekrojona na połowę
- ¼ szklanki przekrojonych szalotek
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka pokrojonego drobno czosnku
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki mielonego pieprzu
- świeża bazylia
Sposób przyrządzenia:
Składniki marynaty dokładnie wymieszać. Udka kurczaka, paprykę, por, cukinię, cebulki i kabaczek polać marynatą i odstawić do lodówki na około 3 godziny. Przełożyć na sito aby obciekł nadmiar marynaty. Grill rozgrzać. Na rozgrzanym grillu pieczemy przez 15 minut udka, następnie przenosimy je na tacki do grillowania i grillujemy razem z pozostałymi składnikami jeszcze 10 minut. Wszystkie składniki kilkakrotnie odwracamy podczas opiekania.
Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Roman