Składniki:
- 40 dag cielęciny
- 1 cebula
- 4 marchewki
- 2/3 szklanki rosołu drobiowego z kostki
- 5 łyżek oleju
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 2 łyżki białego octu winnego
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka ziaren pieprzu
- rozmaryn, sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Cebulę posiekać, marchewkę pokroić w słupki. Masło roztopić na patelni, wrzucić cebulę, zrumienić. Dodać marchewkę, miód, wymieszać, oprószyć rozmarynem, solą i pieprzem. Dusić 5 minut. Łyżkę oleju rozgrzać w rondlu. Wsypać ziarna pieprzu, smażyć 1 minutę. Wlać rosół, ocet winny i śmietanę, wymieszać. Gotować około 10 minut, aż sos zgęstnieje. Cielęcinę pokroić na małe kawałki, posypać rozmarynem, solą i pieprzem. Resztę oleju rozgrzać na patelni. Włożyć mięso, smażyć 8 minut, mieszając. Mięso dodać do sosu, wymieszać. Podawać z marchewką.