Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Cielęcina w pieprzowym sosie

Składniki:

  • 40 dag cielęciny
  • 1 cebula
  • 4 marchewki
  • 2/3 szklanki rosołu drobiowego z kostki
  • 5 łyżek oleju
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka ziaren pieprzu
  • rozmaryn, sól, pieprz


Sposób przyrządzenia:
Cebulę posiekać, marchewkę pokroić w słupki. Masło roztopić na patelni, wrzucić cebulę, zrumienić. Dodać marchewkę, miód, wymieszać, oprószyć rozmarynem, solą i pieprzem. Dusić 5 minut. Łyżkę oleju rozgrzać w rondlu. Wsypać ziarna pieprzu, smażyć 1 minutę. Wlać rosół, ocet winny i śmietanę, wymieszać. Gotować około 10 minut, aż sos zgęstnieje. Cielęcinę pokroić na małe kawałki, posypać rozmarynem, solą i pieprzem. Resztę oleju rozgrzać na patelni. Włożyć mięso, smażyć 8 minut, mieszając. Mięso dodać do sosu, wymieszać. Podawać z marchewką. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *