Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sos grecki

Składniki:


  • 60 dag dojrzałych pomidorów
  • 3 średnie cebule
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki drobno posiekanego tymianku
  • sól i pieprz do smaku


Sposób przyrządzenia:
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Miąższ pokroić w kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulę i czosnek. Zeszklić. Dodać pomidory i tymianek. Popieprzyć i posolić. Dusić przez ok 15 min. Gotowy sos posypać natką pietruszki. Podawać do pieczonych mięs oraz ryżu ugotowanego na sypko.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *