Składniki:
- 70 dkg wątroba wieprzowa
- liść laurowy
- ziele angielskie
- pieprz
- tłuszcz do smażenia
- ½ l kwaśne mleko lub maślanka
- 1 cebula średnia
- kostka rosołowa na bulion
- 3 łyżki mąki
- majeranek
Sposób przyrządzania:
Wątrobę oczyścić i umyć. Pokroić na plastry ok.1,5 cm. lekko rozbić i zalać marynatą. Odstawić do lodówki na 3 godz. Mąkę wymieszać z majerankiem. Wątróbkę odcedzić, oprószyć mąką i smażyć na złoty kolor. Przełożyć do garnka i zalać bulionem. Podsmażyć cebulę i dodać razem z przyprawami do garnka. Dusić pod przykryciem ok. 15 min. Jeśli trzeba doprawić do smaku, lub zagęścić sos. Podawać z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty.
3 comments for “Wątroba wieprzowa w sosie”