Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kotlet cordon blue z kurczaka

Składniki:

    • piersi z kureczka
    • ser żółty w plastrach
    • ogórek kiszony
    • szynka gotowana  w plastrach
    • kukurydza konserwowa
    • natka pietruszki
    • łyżeczka masła
    • mąka
    • jajka
    • bułka tarta
    • olej
    • sól, pieprz

    Ziemniaki piure:

    • po 2 ziemniaki na osobę
    • 1 łyżka śmietany
    • 2 łyżki masła
    • kminek
    • ½ cebuli


    Sposób przyrządzenia
    Kotlet:

    Pierś kurczęcą pozbawiamy kości strzałkowej i dzielimy na dwie części. Każdy kotlet rozbijamy młotkiem do mięsa. Przyprawiamy. Następnie na każdy kładziemy plaster szynki, żółtego sera i ogórka, posypujemy posiekaną natką, zwijamy w rulonik sklejając brzeg odrobiną białka. Panierujemy kolejno w mące  rozkłóconym jajku wreszcie w bułce tartej. Tak przygotowane smażymy na jasno złoty kolor.
    Ziemniaki piure:
    Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie wraz z dodatkami. Z ziemniaków odlać wodę, dodać śmietanę i masło, utłuc tłuczkiem do ziemniaków w ten sposób aby były puszyste.
    Kukurydza:
    Kukurydzę odsączamy z zalewy, podgrzewamy na maśle, podlewamy kilkoma łyżkami wody, słodzimy i solimy do smaku, zagęszczamy mąką.

1 comment for “Kotlet cordon blue z kurczaka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *