Składniki:
- 1 golonka
- włoszczyzna
- 1/2 małej białej kapusty (lub ¼ białej i ¼ włoskiej)
- cebula czerwona
- listek laurowy, ziele angielskie, kminek
- sól, pieprz
Zaprawa peklująca
- 1 l wody
- 1i1/2 łyżeczki soli peklowej
- 1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka kolendry
- 2 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
Sposób przyrządzenia:
Golonkę opalić, dokładnie umyć. Przygotować zaprawę peklującą. Wodę zagotować i wsypać wszystkie składniki oprócz soli peklującej. Gotować na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut. Wystudzić wywar, dodać sól peklującą i dokładnie wymieszać. W emaliowanym lub kamiennym garnku zalać golonkę zalewą, peklować przez 2, 3 dni. Po tym okresie golonkę wyjąć z zaprawy, wypłukać dokładnie. W odpowiednio dużym garnku zalać ją wodą i oprowadzić do wrzenia. Jarzyny obrać, opłukać dodać wraz z przyprawami do gotującej się golonki. Gdy golonka będzie odpowiednio miękka, wyjąć, wywar przecedzić., przyprawić do smaku. Miękkie mięso oddzielić od kości, podzielić na mniejsze kawałki, dodać do wywaru. Kapustę pokroić na duże kawałki, cebulę obrać, podzielić na ćwiartki, dodać do garnka, gotować uważając aby kapusta się nie rozgotowała. Podając na talerzu posypać natką pietruszki.
Uwaga: jeśli ktoś lubi kapuśniak można zagęścić rumianą zasmażką.