Składniki:
- 2 kg mięsa wołowego (krzyżowa)
- włoszczyzna
- cebula
- masło
- sól, pieprz ziarnisty
- ziele angielskie, liść laurowy
- frytki
- 2 duże cebule
- 2 jajka
- mąka
- olej
Sposób przyrządzenia:
Mięso dokładnie myjemy. Wkładamy mięso do wrzącej wody w dużym garnku. Gdy woda ponownie się zagotuje, zmniejszamy ogień. Gotujemy na małym ogniu, woda powinna tylko "mrugać". Dodajemy włoszczyznę, wkładamy cebulę, ziele angielskie, pieprz i liść laurowy. Mięso gotujemy tak długo, aż stanie się miękkie. Trwa to zwykle ok. 2 godz. Gdy jest miękkie wyjmujemy je delikatnie z wywaru. W międzyczasie przygotowujemy cebulkę panierowaną Z jajek, mąki i wody mieszamy lejące się ciasto. Cebulę obieramy, kroimy w grube krążki, dzielimy na pierścienie, solimy, odstawiamy na sicie do obsączenia. Każdy pierścień moczymy w cieście i smażymy na złoty kolor. Miękką wołowinę wyjmujemy, kroimy w plastry, teraz dopiero solimy i pieprzymy, na każdym układamy odrobinę surowego masła. Podajemy z frytkami, krążkami cebuli, ostrym sosem.
2 comments for “Sztuka mięsa”