Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sztuka mięsa

Składniki:

  • 2 kg mięsa wołowego (krzyżowa)
  • włoszczyzna
  • cebula
  • masło
  • sól, pieprz ziarnisty
  • ziele angielskie, liść laurowy
  • frytki
  • 2 duże cebule
  • 2 jajka
  • mąka
  • olej


Sposób przyrządzenia:
Mięso dokładnie myjemy. Wkładamy mięso do wrzącej wody w dużym garnku. Gdy woda ponownie się zagotuje, zmniejszamy ogień. Gotujemy na małym ogniu, woda powinna tylko "mrugać". Dodajemy włoszczyznę, wkładamy cebulę, ziele angielskie, pieprz i liść laurowy. Mięso gotujemy  tak długo, aż stanie się miękkie. Trwa to zwykle ok. 2 godz. Gdy jest miękkie wyjmujemy je delikatnie z wywaru. W międzyczasie przygotowujemy cebulkę panierowaną Z jajek, mąki i wody  mieszamy lejące się ciasto. Cebulę obieramy, kroimy w grube krążki, dzielimy na pierścienie, solimy, odstawiamy na sicie do obsączenia. Każdy pierścień moczymy w cieście i smażymy na złoty kolor. Miękką wołowinę wyjmujemy, kroimy w plastry, teraz dopiero solimy i pieprzymy, na każdym układamy odrobinę surowego masła. Podajemy z frytkami, krążkami cebuli, ostrym sosem.

2 comments for “Sztuka mięsa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *