Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczeń wołowa pychotka

Składniki:

  • 2 kg mięsa wołowego z udźca lub krzyżowa z kostkami
  • 5 dużych cebul
  • marchew
  • brokuły
  • ziemniaki
  • masło
  • oliwa z oliwek
  • mąka
  • 1 łyżka cukru
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól, pieprz


Sposób przyrządzenia:
Mięso przeznaczone na pieczeń dokładnie umyć, wysuszyć. Cebulę obrać, pokroić w plastry, obłożyć nimi mięso i odstawić na kilka godzin do lodówki. Po wyjęciu usunąć cebulę, mięso przyprawić, obtoczyć w mące i obsmażyć na brąz na maśle z oliwą. Po opieczeniu mięso przekładamy do odpowiednio dużej brytfanny, podlewamy wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, część cebuli pozostałej po obłożeniu mięsa i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni. Pieczemy do miękkości często polewając wytwarzającym się sosem. W międzyczasie przygotowujemy dodatki. Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach, jak zmiękną obieramy, kroimy na kilka kawałków i obsmażamy na maśle. Brokuły dzielimy na cząstki gotujemy tak aby były chrupkie. Marchew obieramy, kroimy w grube słupki, gotujemy z dodatkiem soli i cukru. Wszystkie dodatki pozostawiamy w cieple. Cukier karmelizujemy i rozpuszczamy w kilku łyżkach wody. Miękką pieczeń wykładamy na odpowiedni półmisek, do sosu dodajemy karmel i całość miksujemy lub przecieramy przez sito, doprawiamy. Mięso polewamy kilkoma łyżkami sosu, obkładamy pieczonymi ziemniakami, marchewką i brokułami. Resztę sosu podajemy w sosjerce.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *