Składniki:
- przodek zająca z podrobami
- 25 dag tłustej wieprzowiny (najlepiej podgardle wieprzowe)
- 5 dag słoniny
- pietruszka
- marchew
- cebula
- kilka sztuk suszonych grzybków
- bułka
- 4 jaja
- 25 dag wątróbki cielęcej
- kieliszek koniaku
- wędzona słoninka do wyłożenia formy
- sól
Produkty Kamis:
- 8 ziarenek ziela angielskiego
- 1-2 liście laurowe
- gałka muszkatołowa
- pieprz czosnkowy
- imbir
Sposób przygotowania:
Do garnka wlać 1l wody, włożyć przodek i podroby z zająca, podgardle, warzywa, 2-3 grzybki, kilka ziarenek ziela angielskiego, liście laurowe. Wszystko gotować pod przykryciem 45 min, osolić i gotować kolejne 45 minut. Wątróbkę i słoninkę niewędzoną zalać wodą z wywaru i gotować razem 10-15 minut. Także bułkę podlać wywarem, namoczyć. Dodać bułkę, słoninę, wątróbkę- zmielić pozostawiając wywar. Następnie dodać ponownie wywar, gotować do utraty 1/3 objętości. Przyprawić pieprzem i gałką. Do zmielonej masy dodać 4 jaja, 3 szczypty imbiru, niewiele koniaku. Wyrobić ręcznie, włożyć do formy pamiętając o przyklepaniu. Przykryć pasztet i piec w piekarniku 1,5 h w temp 180 stopni.
Przepis nadesłano na konkurs Kamis. Autor: Oleczka85