Składniki:
-
- 1 młoda wiejska kaczka
- 1 szklanka rosołu drobiowego
- oliwa z oliwek
- 1 szklanka soku pomarańczowego
- łyżeczka otartej z pomarańcza skórki
- 1 mandarynka
- 5 dag rodzynek
- mąka
- majeranek
- sól i pieprz
Sposób przyrządzenia:
Kaczkę dokładnie umyć, osuszyć, posmarować grubo oliwą, natrzeć solą, pieprzem i majerankiem. Odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce. Piekarnik nagrzać do około 200 stopni C , kaczkę ułożyć w naczyniu do pieczenia, obrumienić na ciemno złoty kolor. Podlać rosołem, dodać umyte rodzynki, liść laurowy, ziele angielski, skórkę otartą z pomarańcza, przykryć i dusić aż mięso zmięknie. Pod koniec duszenia do sosu dodać sok pomarańczowy. Kaczkę podzielić na porcję. Sos zagęścić mąką, dodać dokładnie obrane cząstki mandarynki. Podawać do kaczki w sosjerce.