Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kaczka w pomarańczowym sosie

 

Składniki:

    • 1 młoda wiejska kaczka
    • 1 szklanka rosołu drobiowego
    • oliwa z oliwek
    • 1 szklanka soku pomarańczowego
    • łyżeczka otartej z pomarańcza skórki
    • 1 mandarynka
    • 5 dag rodzynek
    • mąka
    • majeranek
    • sól i pieprz

Sposób przyrządzenia:
Kaczkę dokładnie umyć, osuszyć, posmarować grubo oliwą, natrzeć solą, pieprzem i majerankiem. Odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce. Piekarnik nagrzać do około 200 stopni C , kaczkę ułożyć w naczyniu do pieczenia, obrumienić na ciemno złoty kolor. Podlać rosołem, dodać umyte rodzynki, liść laurowy, ziele angielski, skórkę otartą z pomarańcza, przykryć i dusić aż mięso zmięknie. Pod koniec duszenia do sosu dodać sok pomarańczowy. Kaczkę podzielić na porcję. Sos zagęścić mąką, dodać dokładnie obrane cząstki mandarynki. Podawać do kaczki w sosjerce.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *