Składniki:
- Piersi z kurczaka – 0,8 kg
- Sałatka Śródziemnomorska Bonduelle – 300 g
- Kalafior romanesco – 200 g
- Ziemniaczki drobne – 250 g
- Pistacje – 50 g
- Ser Mozarella – 80 g
- Mak – 150 g
- Maliny – 150 g
- Miód – 100 g
- Marchewka paryska – 250 g
- Pomarańcze – 350 g
- Masło – 100 g
- Ocet balsamiczny (zredukowany)
- Białko kurze – 50 g
- Sól, pieprz biały
- Likier pomarańczowy – 25 ml
- Zioła do dekoracji
Sposób przyrządzenia:
Piersi z kurcząt lekko zmrozić, pokroić na maszynie w cienkie plastry i nafaszerować Sałatką Śródziemnomorską wymieszaną z prażonymi pistacjami i serem Mozarellą doprawiając do smaku solą i białym pieprzem. Całość zawinąć w roladę, obtoczyć panierką z białka i maku. Piec w folii Alu przez 20 minut w temperaturze 160°C. Z malin sporządzić sos gotując je w małej ilości wody z dodatkiem miodu. Następnie maliny przetrzeć i zredukować do odpowiedniej konsystencji. Marchewkę zblanszować, glazurować na sklarowanym maśle, miodzie, dodać sok i skórkę ze świeżych pomarańczy oraz likier pomarańczowy, a następnie zredukować do konsystencji sosu. Roladkę ułożyć na talerzu ze wszystkimi dodatkami w fantazyjny sposób i udekorować świeżymi ziołami.
Marek Furczyk