Składniki:
- 30 dag spaghetti
- 30 dag pieczarek
- 10 dag szynki
- puszka pomidorów(Pelati)
- 5 dag cebuli
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 5dag startego parmezanu
- kilka listków bazylii
- sól,pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Pieczarki oczyszczamy,cebulę i czosnek obieramy ,drobno siekamy.Szynkę i pieczarki kroimy w cienkie słupki.Przygotowane składniki podsmazamy na oliwie,uważając aby się nie przypaliły.Pomidory osączamy z zalewy.Kroimy na kawałki,dodajemy do szynki podsmazonej z pieczarkami i warzywami.Dusimy przez 12 do 15 min (w razie potrzeby dodajemy odrobinę zalewy z pomidorów lub wody).Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i posiekaną bazylią.Makaron gotujemy na pół twardo(nie może się rozkleić!)w osolonej wodzie,dokładnie odsączamy.Przekładamy na duży głęboki talerz.Polewamy sosem i posypujemy parmezanem.
Przepis nadesłany na III edycją konkursu. Autor: Myszka