Składniki:
- 50 dag mielonej jagnięciny(może być inne mięso)
- 1 jajko
- 1 ziemniak
- natka pietruszki
- sól,pieprz do smaku
- 1 grubo pokrojona cebula
- 1/2 szkl mąki
- olej do smazenia
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaka obrać,zetrzec na tartce,odlać nadmiar soku .Mięso,ziemniak,jajko,posiekaną natkę pietruszki, sól,pieprz i cebulę dokładnie wymieszać.Z masy uformować niewielkie kulki ,obtoczyćw mące.W rondelku rozgrzać taką ilość oleju ,aby do połowy przykrył kuleczki.Smażyć je z obu stron na złotobrązowy kolor,osączyć z tłuszczu.Podawać gorace z ryzem.
Przepis nadesłany na III edycją konkursu. Autor: Myszka
1 comment for “Keftedes*”