Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Panierowane żeberka*

Składniki:

  • 1kg żeberek
  • duży pęczek włoszczyzny
  • liść laurowy
  • po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
  • cebula
  • 2jajka
  • mąka krupczatka
  • sól
  • tarta bułka do panierowania
  • olej i smalec do smazenia (pół na pół)

Sposób przyrządzenia:
W dużym naczyniu zagotowujemy wodę,dodajemy oczyszczoną włoszczyznę ,przyprawy,sól.Oczyszczoneżeberka dzielimy na 8 zgrabnych kawałków .Opłukane wrzucamy do gotującej się włoszczyzny ,zagotowujemy.Stawiamy na średnim ogniu ,gotujemy w odkrytym naczyniu do czasu,aż mięso będzie miękkie(czas gotowania zależy od jakości mięsa).Miękkie zeberka wyjmujemy łyżką cedzawką na deskę ,usuwamy wszystkie kostki i chrząstk.Pozostawiamy do lekkiego przechłodzenia. Na 20 min przed podaniem każdą część mięsa lekko oprószamy solą,panierujemy w mące,jajku i bułce tartej.Smażymy na gorącym tłuszczu ,rumieniąc z obu stron.Podajemy bardzo gorące z frytkami lub ziemniaczanym puree.Z wywaru można przygotować doskonałą ,esencjonalną zupę. Przepis ten pochodzi z kuchni staropolskiej lecz został ciut zmodyfikowany.
Przepis nadesłany na III edycją konkursu. Autor: Myszka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *