Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Krem z porów z parmezanem

 

Składniki:

 

  • białe części 4 porów
  • cebula
  • 2 kromki czerstwego chleba
  • 2 l rosołu z drobiu
  • 1 szkl śmietanki kremówki
  • sól
  • pieprz
  • filiżanka startego parmezanu
  • łyżka masła

Sposób wykonania:
Pory przekroić wzdłuż na pół i dokładnie umyć pod bieżąca wodą po czym pokroić w półplasterki.
Następnie posiekaną cebule przesmażyć na rozgrzanym maśle.
Wówczas dodać pokruszony chleb i smażyć około 3 minut.
W między czasie zagotować rosół i po 3 minutach wrzucić do niego cebulę z chlebem.
Wrzucić jeszcze pory i gotować około 20 minut do miękkości porów.
Po tym czasie całość przetrzeć przez sito i doprawić do smaku.
Na sam koniec dodać ubitą śmietanę i delikatnie połączyć.
Rozlać do kokilek i posypać startym serem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *