Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gruszki chińskie w pomarańczowym syropie

Składniki:

  • 4 dojrzałe gruszki chińskie
  • ¼ szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki masła
  • szczypta mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • ½ szklanki soku z pomarańczy

Sposób wykonania:
Gruszki dokładnie umyć, osuszyć. Przeciąć wzdłuż na połowę, usunąć rdzeń i gniazdo nasienne. Pozostałe składniki wymieszać w rondlu, doprowadzić do wrzenia, gotować mieszając aż cukier się rozpuści. Gruszki ułożyć w naczyniu żaroodpornym wnętrzem do dołu, polać przygotowanym syropem. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C przez około 10 minut. W trakcie pieczenia podlewać odrobiną wody. Podawać na ciepło lub zimno.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *