Składniki:
- 2 kg mięsa
- 10 dag słoniny
- 1 łyżka cukru pudru
- ½ szkl śmietany
- 1 łyżeczka mąki
- ½ cytryny
- sól
- pieprz
- kilka ziarenek jałowca
Sposób wykonania:
Ziarenka pieprzu, jałowca oraz sól utrzeć w moździerzu po czym natrzeć przyprawami mięso.
Wstawić do lodówki na 2 godziny.
Po tym czasie owinąć mięso plastrami słoniny i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Polać całość roztopionym masłem i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Gdy słonina się zarumieni zsunąć ją na bok a mięso posypać cukrem pudrem.
Po upieczeniu do sosu z pieczenia dodać śmietanę, mąkę oraz sok z cytryny.
Całość wymieszać i cały czas mieszając gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
Przed podaniem polać nim mięso.