Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczeń wieprzowa z jałowcem i śmietaną

Składniki:

  • 2 kg mięsa
  •  10 dag słoniny
  • 1 łyżka cukru pudru
  • ½ szkl śmietany
  • 1 łyżeczka mąki
  • ½ cytryny
  • sól
  • pieprz
  • kilka ziarenek jałowca

Sposób wykonania:
Ziarenka pieprzu, jałowca oraz sól utrzeć w moździerzu po czym natrzeć przyprawami mięso.
Wstawić do lodówki na 2 godziny.
Po tym czasie owinąć mięso plastrami słoniny i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Polać całość roztopionym masłem i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Gdy słonina się zarumieni zsunąć ją na bok a mięso posypać cukrem pudrem.
Po upieczeniu do sosu z pieczenia dodać śmietanę, mąkę oraz sok z cytryny.
Całość wymieszać i cały czas mieszając gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
Przed podaniem polać nim mięso.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *