Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Bakłażan zapiekany z topionym serem

 

Składniki:

 

  • ½ kg bakłażana
  • 6 dag oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • ½ szkl bulionu warzywnego
  • 15 dag koncnetrat pomidorowego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 15 dag topionego sera
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:
Obranego bakłażana pokroić w plastry, które oprószyć solą.
Następnie obsmażyć je na rozgrzanej oliwie z oliwek.
Zezłoconego bakłażana ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem.
Zalać go bulionem wymieszanym z koncnetratem i posypać natką pietruszki.
Na wierzchu ułożyć plasterki sera.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiec.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *