Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szynka wieprzowa z migdałami w ziołach

 

Składniki:

 

  • 2 kg szynki wieprzowej
  • szklanka płatków migdałowych
  • sok z 2 małych cytryn
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • zioła świeże/ tymianek, rozmaryn, natka pietruszki/

Sposób wykonania:
Mięso umyć, osuszyć na papierowym ręczniku, natrzeć solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny Wstawić do lodówki  na 2 godziny i schodzić.  Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, wymieszać z płatkami migdałów. Zioła, drobniutko posiekać. Mięso natrzeć czosnkiem i ziołami, skropić olejem. Piec około 20 minut w temperaturze 220 stopni C, zmniejszyć do temperatury 180 stopni C i piec jeszcze około 1 ½ godziny, polewać raz po raz wytworzonym podczas pieczenia sosem. Wyłożyć na półmisek, pokroić w plastry. Podawać na gorąco i na zimno.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *