Składniki:
- 2 łyżki soli morskiej
- 4 ½ łyżeczki chińskiej przyprawy 5 smaków
- 3 łyżki jasnego brązowego cukru
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 450 g sera tofu
- olej roślinny
- 2 pory
Sposób wykonania:
Przyprawę 5 smaków wymieszać z cukrem, solą, posiekanym czosnkiem i imbirem.
Następnie tofu pokroić na trójkąty i włożyć do miski z przyprawami.
Dokładnie wymieszać aby tofu równomiernie pokryło się przyprawami i odstawić na 1 godzinę.
Po tym czasie wrzucać tofu do woka z silnie rozgrzanym olejem.
Smażyć około 5 minut aż tofu nabierze złotobrązowego koloru.
Wówczas tou wyjąć a do woka wrzucić pokrojone pory i smażyć minutę.
Odcedzić na papierowym ręcznik i przełożyć na półmisek i ułożyć na nich trójkąty sera.