Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczona szynka cielęca

Składniki:

  • 1 kg  cielęciny
  • 5 kwaśnych  jabłek
  • 1 ½  łyżki cukru
  • płaska łyżeczka  cynamonu
  • 3 łyżki śmietany
  • 8 dkg masła
  • 1 ½ szklanki jabłkowego wina
  • 2 małe cebule
  • sól, biały pieprz  do smaku

Sposób wykonania:
Cielęcinę umyć, osuszyć na papierowym ręczniku, natrzeć solą, oprószyć pieprzem i przysmażyć  delikatnie na maśle, przełożyć do brytfanki. Na pozostałym maśle zeszklić cebulę , dodać do mięsa, polać połową wina, przykryć  i dalej dusić. Gdy pieczeń jest już prawie miękka dodać obrane, pozbawione gniazd nasiennych jabłka pokrojone w ósemki, skropione resztą wina i posypane cukrem i cynamonem. Pieczeń dopiec, sos odparować, dodać śmietanę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z pieczonymi jabłkami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *