Składniki:
- 2 kg schabu z kością
- ½ szklanki oleju
- 4 cebule
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 2 liście laurowe
- 4 gałązki pietruszki
- 16 ziaren pieprzu
- sól
Sposób wykonania:
Mięso umyć i osuszyć na papierowym ręczniku. Cebulę obrać. Przyprawy zawinąć w gazę i związać. W wysokim garnku zagotować 3 litry wody, włożyć przyprawy, sól, cebulę. Mięso obsmażyć na oleju, a następnie włożyć do wrzątku z przyprawami i gotować na małym ogniu 50 minut. Miękkie mięso wyjąć z wywaru, osuszyć i ponownie zrumienić na oleju. Przełożyć na półmisek do wystygnięcia. Podawać w plastrach, z dodatkiem sosu z żurawin, keczupem, ze śliwkami w occie, piklami, korniszonami.