Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Aromatyczna rolada cielęca

Składniki:

  • 1 ½ kg nerkówki cielęcej
  • 3 kiszone ogórki
  • 20 dkg wędzonego boczku
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • kawałek kapusty
  • 3 łyżki masła
  • 1 szklanka wywaru cielęcego
  • sól, pieprz do smaku

Sposób wykonania:
Mięso umyć, osuszyć, wyjąć kość, oprószyć pieprzem. Boczek pokroić w plastry. Na mięsie rozłożyć plastry boczku, po środku ułożyć  ogórki, zwinąć roladę i związać bawełnianą nitką. Roladę obsmażyć na połowie masła. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, obłożyć warzywami, podlać wywarem, dodać resztę masła. Piec około 2 godziny w temperaturze 180 stopni C. Dla zaostrzenia smaku można surowe mięso  natrzeć musztardą, lub czosnkiem i majerankiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *