Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa pokrzywowa z wędzonym boczkiem

 

Składniki:

 

  • 1 kg młodych liści pokrzyw
  • 600 g wędzonego boczku
  • 1 szkl śmietany
  • 100 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 żółtka
  • sok z cytryny
  • sól

Sposób wykonania:
Liście pokrzywy zalać wrzątkiem, posolić do smaku i gotować z dodatkiem boczku pokrojonego w kostkę oraz posiekanym czosnkiem.
Gdy boczek będzie miękki wyjąc go a wywar przecedzić, przecierając liście pokrzyw po czym dodajemy żółtka oraz śmietanę.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku sokiem z cytryny. Przed podaniem ponownie włożyć kawałki boczku. Podawać z grzankami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *