Składniki:
- 1 kurczak
- 5 dag rodzynek
- 4 daktyle
- 1 litra wywaru z kurczaka
- 30 dag pomarańczy, mandarynek (lub cytryny)
- 1 łyżeczki pieprzu ziarnistego
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 3 łyżeczki cukru
- 1 łyżka wody różanej
- 1 szklanki białego wina
- 30 dag białego chleba bez skórki
Sposób przyrządzenia:
Kurczaka wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Odlewamy 1 litra wywaru, dodajemy rodzynki, daktyle, pomarańcze, mandarynki lub cytrynę (oczywiście wcześniej należy je obrać i pokroić!) i gotujemy przez pięć minut. Następnie dodajemy resztę składników i gotujemy jeszcze piętnaście minut. Gotowego kurczaka wykładamy na chleb pokrojony w grube kostki, polewamy sosem.
„Jak to z jadłem bywało. Bankiet w elżbietańskiej Anglii”