Składniki:
• kurczak około 1,6 kg
• kurza wątróbka
• 10 dag słoniny
• 10 dag surowego boczku
• 2 cebule
• mała marchewka
• 3 ząbki czosnku
• 2 łyżki mąki
• mały kieliszek koniaku
• butelka wytrawnego czerwonego wina (najlepiej burgunda)
• 2 łyżki przecieru pomidorowego
• liść laurowy
• 1/4 kg pieczarek
• tymianek
• sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Kurczaka umyć, podzielić na porcje, posolić. Słoninę pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Marchewkę oskrobać, umyć i pokroić na kawałki. W rondlu stopić słoninę, zrumienić kawałki kurczaka.
Włożyć cebulę, czosnek i marchewkę. Całość oprószyć mąką, wymieszać.
Polać koniakiem i zapalić. Gdy ogień zgaśnie, wlać wino, pomidorowy przecier wymieszany z 1/2 szklanki wody.
Włożyć liść laurowy, łyżeczkę tymianku. Oprószyć solą i pieprzem.
Dusić pod przykryciem 1,5 godziny. Boczek pokroić w kostkę, włożyć do wrzątku, zagotować, po czym osączyć.
Pieczarki umyć, z kapeluszy zdjąć skórkę, pokroić je w niezbyt grube plastry.
Boczek wysmażyć na patelni. Włożyć pieczarki, posolić, smażyć 5 minut. Kurczaka i pieczarki przełożyć na półmisek.
Wątróbkę umyć i posiekać. Sos zagotować, włożyć wątróbkę, zdjąć z ognia i przetrzeć przez sito.
Kurczaka polać sosem, posypać tymiankiem.
2 comments for “Kurczak w czerwonym winie po francusku”