Składniki:
• 1 laska wanilii
• 375 ml mleka
• 4 łyżki mąki ziemniaczanej
• 125 ml ajerkoniaku
• 2 białka
• 2 żółtka
• 60 g cukru
• 1 owoc granatu
• listki melisy do dekoracji
Wykonanie:
Laskę wanilii naciąć. 6 łyżek mleka wymieszać z mąką ziemniaczaną. Resztę mleka z laską wanilii gotować około 5 minut na wolnym ogniu. Laskę usunąć, dodać mleko z mąką, wymieszać, gotować 2 minuty na wolnym ogniu.
Dodać ajerkoniak, podgrzać, naczynie zdjąć z ognia. Żółtka rozkłócić i dodać do kremu.
Krem przełożyć do salaterek i chłodzić 2 godziny. Białka ubić, cienką strużką wsypując cukier. Zagotować trochę wody. Z piany z białek wykroić niewielkie porcje, włożyć do wody i gotować pod przykryciem około 3 minuty.
Pianki wyjąć i wyłożyć na krem. Granat przekroić, wydobyć nasiona i posypać każdą porcję kremu.
Deser ozdobić melisą.