Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gęś nadziewana kaszą gryczaną

Składniki:
• gęś
• łyżka szałwii suszonej
• ćwierć łyżeczki startej gałki muszkatołowej
• sól, pieprz

nadzienie:
• 50 dag kaszy gryczanej
• 20 dag boczku wędzonego
• 5 dag rodzynków
• pęczek natki pietruszki
• cebula
• sól

Sposób przyrządzenia:
Gęś oczyścić, umyć i osuszyć.
Zetrzeć skórkę z cytryny i wycisnąć sok. Natrzeć tuszkę skórką i sokiem z cytryny, szałwią, gałką, pieprzem i solą.
Odstawić na godzinę. Ugotować kaszę gryczaną w osolonym wrzątku.
Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni.
Cebulę posiekać i także podsmażyć. Natkę pietruszki posiekać.
Kaszę wymieszać z boczkiem, cebulą, rodzynkami i natką. Wypełnić gęś nadzieniem, ułożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec około 3,5 godziny, podlewając wodą i sosem z pieczenia.

1 comment for “Gęś nadziewana kaszą gryczaną

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *