1 sprawionego bażanta (1 kg)
umyć pod bieżącą zimną wodą, obsuszyć, natrzeć z wierzchu
około 200 g drobno zmielonej wieprzowiny na kiełbaski
wymieszać z
doprawić do smaku solą
słodką papryką w proszku
i tą masą napełnić wnętrze bażanta, zaszyć, posmarować
margaryny
ptaka obłożyć
obrać
pokroić na cztery części i razem z bażantem, resztą nadzienia, oraz
włożyć do nasączonej wodą kamionki, przykryć pokrywą, wstawić do piekarnika.
(uprzednio nagrzanym) 200�225°C
(nie nagrzanym) 180�200°C.
około 1 godziny. Upieczonego bażanta pokroić na porcje, ułożyć na podgrzanym półmisku, postawić w cieple, sos z pieczenia przelać przez sito, odtłuścić, uzupełnić
do 250 ml (1/4 l) objętości, zagotować
rozmieszać w
i zagęścić tym sos, wmieszać
sos doprawić do smaku solą i pieprzem.
umyć pod bieżącą zimną wodą, obsuszyć, natrzeć z wierzchu
solą
około 200 g drobno zmielonej wieprzowiny na kiełbaski
wymieszać z
1 jajkiem
doprawić do smaku solą
świeżo zmielonym pieprzem
słodką papryką w proszku
i tą masą napełnić wnętrze bażanta, zaszyć, posmarować
20 g miękkiego masła lub
margaryny
ptaka obłożyć
50 g pokrojonej na plasterki słoniny
obrać
1 cebulę
pokroić na cztery części i razem z bażantem, resztą nadzienia, oraz
4 ziarenkami pieprzu
włożyć do nasączonej wodą kamionki, przykryć pokrywą, wstawić do piekarnika.
Temperatura pieczenia: w piekarniku tradycyjnym
(uprzednio nagrzanym) 200�225°C
w piekarniku z termoobiegiem
(nie nagrzanym) 180�200°C.
Czas pieczenia:
około 1 godziny. Upieczonego bażanta pokroić na porcje, ułożyć na podgrzanym półmisku, postawić w cieple, sos z pieczenia przelać przez sito, odtłuścić, uzupełnić
wodą
do 250 ml (1/4 l) objętości, zagotować
1-2 łyżeczek skrobi ziemniaczanej
rozmieszać w
1 łyżce zimnej wody
i zagęścić tym sos, wmieszać
1 łyżkę kwaśnej śmietany
sos doprawić do smaku solą i pieprzem.
1 comment for “Bażant z nadzieniem 2”