Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Bażant z nadzieniem 2

1 sprawionego bażanta (1 kg)

umyć pod bieżącą zimną wodą, obsuszyć, natrzeć z wierzchu

solą
około 200 g drobno zmielonej wieprzowiny na kiełbaski

wymieszać z

1 jajkiem

doprawić do smaku solą

świeżo zmielonym pieprzem
słodką papryką w proszku

i tą masą napełnić wnętrze bażanta, zaszyć, posmarować

20 g miękkiego masła lub
margaryny

ptaka obłożyć

50 g pokrojonej na plasterki słoniny

obrać

1 cebulę

pokroić na cztery części i razem z bażantem, resztą nadzienia, oraz

4 ziarenkami pieprzu

włożyć do nasączonej wodą kamionki, przykryć pokrywą, wstawić do piekarnika.

Temperatura pieczenia: w piekarniku tradycyjnym

(uprzednio nagrzanym) 200�225°C

w piekarniku z termoobiegiem

(nie nagrzanym) 180�200°C.

Czas pieczenia:

około 1 godziny. Upieczonego bażanta pokroić na porcje, ułożyć na podgrzanym półmisku, postawić w cieple, sos z pieczenia przelać przez sito, odtłuścić, uzupełnić

wodą

do 250 ml (1/4 l) objętości, zagotować

1-2 łyżeczek skrobi ziemniaczanej

rozmieszać w

1 łyżce zimnej wody

i zagęścić tym sos, wmieszać

1 łyżkę kwaśnej śmietany

sos doprawić do smaku solą i pieprzem.

1 comment for “Bażant z nadzieniem 2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *