Składniki:
• 30 dag schabu karkowego (bez kości)
• 30 dag cielęciny (bez kości)
• 30 dag wołowiny (bez kości)
• 30 dag piersi indyka lub królika
• 30 dag wątróbek drobiowych
• 50 dag surowego boczku
• 4 – 5 suszonychj grzybów
• 3 cebule średniej wielkości
• 6 jej
• 2 listki laurowe
• 8 – 10 ziaren ziela angielskiego
• łyżeczka vegety
• łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej
• bułka tarta
• tłuszcz do nasmarowania formy
• sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Mięso opłukać, pokroić na niezbyt duże kawałki. Do garnka włożyć boczek, zalać wodą i chwilę gotować na małym ogniu.
Dodać pozostałe mięso ( z wyjątkiem wątróbek), obraną cebulę, opłukane grzyby, wegetę, sól, pieprz, ziele angielskie i listki laurowe. Gotować pod przykryciem na małym ogniu do miękkości. Wątróbkę obgotować przez 2 – 3 minuty w osobnym naczyniu.
Ugotowane składniki osączyć, wystudzić i przekręcić 2 – 3 razy przez maszynkę.
Dodać jaja, doprawić do smaku gałką, solą i pieprzem, dokładnie wyrobić.
Dwie keksówkę wysmarować tłuszczem, posypać bułką tartą i napełnić masą, dokładnie ugniatając.
Piec około godziny w temperaturze 200ºC.
2 comments for “Pasztet wyborny”