Składniki
- 8 dużych liści kapusty
- 30 dag mielonego mięsa
- 1 szklanki tartej bułki
- 3 cebule
- 2 łyżki tłuszczu
- 1 jajko
- sól, pieprz
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz, cukier, czerwona sproszkowana papryka
Sposób przyrządzenia:
Liście kapusty umyć, obgotować wrzucając na kilka minut do wrzącej, osolonej wody. Liście odcedzić, ostudzić. Obraną, drobno posiekaną cebulę dusić z dodatkiem tłuszczu, aż stanie się przezroczysta. Mielone mięso połączyć z cebulą, jajkiem i tartą bułką. Przyprawić solą i pieprzem. Przygotowane nadzienie ułożyć na liściach kapusty, zakładać boki liści do środka, zwinąć bardzo ściśle. Tak przygotowane gołąbki ułożyć w garnku jeden obok drugiego. Lekko skropić tłuszczem i podlać tłuszczem. Dusić na wolnym ogniu do miękkości. Do sosu dodać koncentrat pomidorowy, trochę soli, cukru, pieprzu i sproszkowanej ostrej papryki.
1 comment for “Gołąbki z mięsem”