Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gołąbki z mięsem

Składniki

  • 8 dużych liści kapusty
  • 30 dag mielonego mięsa
  • 1 szklanki tartej bułki
  • 3 cebule
  • 2 łyżki tłuszczu
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, cukier, czerwona sproszkowana papryka

Sposób przyrządzenia:
Liście kapusty umyć, obgotować wrzucając na kilka minut do wrzącej, osolonej wody. Liście odcedzić, ostudzić. Obraną, drobno posiekaną cebulę dusić z dodatkiem tłuszczu, aż stanie się przezroczysta. Mielone mięso połączyć z cebulą, jajkiem i tartą bułką. Przyprawić solą i pieprzem. Przygotowane nadzienie ułożyć na liściach kapusty, zakładać boki liści do środka, zwinąć bardzo ściśle. Tak przygotowane gołąbki ułożyć w garnku jeden obok drugiego. Lekko skropić tłuszczem i podlać tłuszczem. Dusić na wolnym ogniu do miękkości. Do sosu dodać koncentrat pomidorowy, trochę soli, cukru, pieprzu i sproszkowanej ostrej papryki.

1 comment for “Gołąbki z mięsem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *