Składniki:
- 40 dag filetów z dorsza,
- 2 marchwie,
- 1/2 selera,
- 1 por,
- 1 cebula,
- 1 korzeń pietruszki,
- pęczek zielonej pietruszki,
- 1/2 l wywaru z warzyw,
- 1 bułka,
- 2 jajka,
- 15 ml mleka,
- 1 łyżka mąki,
- 5 dag rodzynków,
- 1 łyżka masła.
Sposób przyrządzenia:
Filety z dorsza wyskórować, posolić, odstawić na 10 minut. Warzywa oczyścić, pokroić w zapałkę. Połowę selera, pora, cebuli podsmażyć na maśle. Podsmażone razem z rybą zemleć na drobnym sicie, dodając namoczoną w mleku bułkę. Do zmielonej masy wbić jajka, włożyć namoczone rodzynki, doprawić do smaku pieprzem, dokładnie zmiksować. Pozostałą część warzyw wsypać do garnka z wywarem z warzyw., zagotować. Masę rybną wyporcjować, uformować, gotować w uprzednio przygotowanym wywarze. Podawać z ryżem oraz warzywami, w którym gotowały się pulpety.