Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pulpety z dorsza po żydowsku

Składniki:

  • 40 dag filetów z dorsza,
  • 2 marchwie,
  • 1/2 selera,
  • 1 por,
  • 1 cebula,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • pęczek zielonej pietruszki,
  • 1/2 l wywaru z warzyw,
  • 1 bułka,
  • 2 jajka,
  • 15 ml mleka,
  • 1 łyżka mąki,
  • 5 dag rodzynków,
  • 1 łyżka masła.

Sposób przyrządzenia:
Filety z dorsza wyskórować, posolić, odstawić na 10 minut. Warzywa oczyścić, pokroić w zapałkę. Połowę selera, pora, cebuli podsmażyć na maśle. Podsmażone razem z rybą zemleć na drobnym sicie, dodając namoczoną w mleku bułkę. Do zmielonej masy wbić jajka, włożyć namoczone rodzynki, doprawić do smaku pieprzem, dokładnie zmiksować. Pozostałą część warzyw wsypać do garnka z wywarem z warzyw., zagotować. Masę rybną wyporcjować, uformować, gotować w uprzednio przygotowanym wywarze. Podawać z ryżem oraz warzywami, w którym gotowały się pulpety.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *