Składniki;
- 200g szpinaku
- 25g pestek dyni ( lub migdały, orzechy itp.)
- 10-15 łyżek oleju słonecznikowego ( lub z orzechów laskowych )
- 1 łyżka bazylii ( suchej )
- 2 ząbki czosnku
- szczypta soli
Sposób przyrządzenia:
Szpinak umyć i krótko zagotować. Bazylię wymieszać z paroma łyżkami oleju.
Jeśli użyjemy orzechów, to bez skórki. ( zanurzyć na moment w gorącej wodzie i zetrzeć skórkę ręcznikiem ). Szpinak, czosnek, bazylię, orzechy/pestki wymieszać i dokładnie zmiksować. Dodać soli i tyle oleju, żeby uzyskać konsystencję pasty. Można użyć do smarowania kanapek. Jeśli ma być sos, dodać więcej oleju.Bazylię-czosnek można zamienić na tymianek-paprykę.
Jest to wariacja oryginalnego, włoskiego sosu ( z serem ).