Składniki:
- 375g gruszek
- 60g jabłek
- 125g dojrzałych pomidorów ( bez skórki i pokrojonych )
- 60g cebuli ( pokrojonej )
- 60g rodzynek
- 1 łyżka startej skórki z pomarańczy
- sok z 1 pomarańczy
- 150g drobnego cukru
- 0,25 łyżeczki cynamonu
- 0,25 łyżeczki pieprzu cayenne
- 0,25 łyżeczki startej gałki muszkatałowej
- szczypta szafranu
- 15g swieżego, startego korzenia imbiru
- 1,5 łyżki octu winnego
- sól do smaku
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki z wyjątkiem gruszek, umieszczamy w rondelku i na małym ogniu gotujemy ok. 1 godziny. Po tym czasie powinno się uzyskać konsystencję rzadkiego syropu. Obrane gruszki, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone na duże kawałki wkładamy do rondelka i jeszcze gotujemy ok. 40 min.Często mieszać. Chutney mozna przechowywać przez parę tygodni w słoikach. Znakomite do tostów, zapiekanek i warzyw.