1 sprawionego dzikiego królika (1 1/2 kg)
opłukać pod bieżącą zimną wodą, obsuszyć, obrać z błon, podzielić na niewielkie kawałki, obrać
i drobno posiekać, wymieszać z
1 łyżką sosu sojowego
1 łyżką oleju kukurydzianego
1/2 łyżeczki otartej bazylii
świeżo zmielonym pieprzem
startą gałką muszkatołową
oraz
i tą mieszaniną posmarować mięso
włożyć na krótko do wrzątku, nie gotować, po wyjęciu przelać zimną wodą, obrać pomidory ze skórki, pokroić je w kostkę, oczyścić
umyć, obrać nożem twarde zewnętrzne włókna łodyg, łodygi pokroić w małą kostkę, obrać
usunąć pestki i włókna, miąższ dyni pokroić w dużą kostkę i po starannym wymieszaniu z pomidorami, selerem naciowym, mięsem, pieprzem i
oraz
całość włożyć do nasączonej wodą kamionki, przykryć pokrywą, wsunąć na ruszt do piekarnika.
(uprzednio nagrzanym) około 200°C
(nie nagrzanym) około 180°C.
około 1 godziny. Po 45 minutach duszenia dzikiego królika wyjąć z kamionki 1 łyżkę wazową sosu wytworzonego w tym czasie, ostudzić, następnie wmieszać
i zagęścić sos w kamionce dusić jeszcze przez pozostałe 15 minut, na koniec domieszać do sosu
opłukać pod bieżącą zimną wodą, obsuszyć, obrać z błon, podzielić na niewielkie kawałki, obrać
1 ząbek czosnku
i drobno posiekać, wymieszać z
1 ząbek czosnku
1 łyżką sosu sojowego
1 łyżką oleju kukurydzianego
1/2 łyżeczki otartej bazylii
świeżo zmielonym pieprzem
startą gałką muszkatołową
oraz
szczyptą mielonego cynamonu
i tą mieszaniną posmarować mięso
250 g mięsistych pomidorów
włożyć na krótko do wrzątku, nie gotować, po wyjęciu przelać zimną wodą, obrać pomidory ze skórki, pokroić je w kostkę, oczyścić
2 łodygi selera naciowego
umyć, obrać nożem twarde zewnętrzne włókna łodyg, łodygi pokroić w małą kostkę, obrać
600 g dyni
usunąć pestki i włókna, miąższ dyni pokroić w dużą kostkę i po starannym wymieszaniu z pomidorami, selerem naciowym, mięsem, pieprzem i
3 łyżkami koryntek
oraz
1-2 łyżkami sosu sojowego
całość włożyć do nasączonej wodą kamionki, przykryć pokrywą, wsunąć na ruszt do piekarnika.
Temperatura duszenia: w piekarniku tradycyjnym
(uprzednio nagrzanym) około 200°C
w piekarniku z termoobiegiem
(nie nagrzanym) około 180°C.
Czas duszenia:
około 1 godziny. Po 45 minutach duszenia dzikiego królika wyjąć z kamionki 1 łyżkę wazową sosu wytworzonego w tym czasie, ostudzić, następnie wmieszać
1�2 łyżki razowej pszennej mąki
i zagęścić sos w kamionce dusić jeszcze przez pozostałe 15 minut, na koniec domieszać do sosu
3 łyżki kremowej śmietany (18%).