Składniki:
- 6 arkuszy ciasta ryżowego
- 150g świeżego łososia ( filet )
- 100g świeżych krewetek ( szarych )
- 1 duża marchew
- 1 duży por
- 100g małych pieczarek ( świeżych lub z puszki )
- 100g bambusa z puszki
- 6-8 szt. grzybów shii-take ( suszonych )
- 1 łyżeczka masła
- mieszanka chińskich przypraw
- pieprz ( mieszany ), sól
- 1 jajko do smarowania
Sposób wykonania;
Pokrojoną marchewkę i pora podsmażamy na maśle razem z małymi pieczarkami w całości ( z puszki nie trzeba ).
Dodajemy bambusa, grzyby, dolewamy wody i dusimy , aż jarzynki trochę zmiekną a woda wyparuje. Doprawiamy przyprawami. Łososia kroimy w paski i rozdzielamy na 6 porcji.
Arkusze ciasta ryżowego moczymy przez chwilę w zimnej wodzie i układamy na mokrej ściereczce.
Po kolei zapełniamy każdy arkusz jarzynami i surowym łososiem. Zwijamy jak krokiety, smarujemy łączenia roztrzepanym jajkiem.
Lumpie smażymy w głębokim oleju, najlepiej we frytkownicy, w specjalnym koszyczku.
Nie układać warstwami, bo się skleją.
Podajemy ze świeżymi krewetkami, z ketchupem wymieszanym z curry i ze świeżymi jarzynami.