Składniki:
250g ananasa świeżego lub z puszki
150ml śmietany
100g jogurtu najlepiej gęstego
4-5 listków żelatyny ( 1 listek 3g )
trochę cukru pudru
świeże maliny lub truskawki
albo syrop owocowy
zielone listki np mięty
Sposób przyrządzenia:
Ananasa miksujemy z niewielkim dodatkiem soku. Jak wiemy, ananas z żelatyną nie tężeje. Żeby to jednak osiągnąć, musimy przecier chwilkę pogotować.
Żelatynę wkładamy na moment do zimnej wody, odciskamy i wrzucamy mieszając do przegotowanego, jeszcze gorącego przecieru.
Gdy przestygnie, mieszamy z jogurtem i ubitą na sztywno śmietaną. Rozdzielamy do małych naczyń np filiżanek i wstawiamy do lodówki. Deser jest dosyć trudno wyciągnąć z naczynek, można sobie pomóc przez wyłożenie filiżanki folią.
Bavarois wykładamy ostrożnie na talerzyk ( podważamy końcówką noża ), Posypujemy cukrem pudrem cały talerzyk razem z deserem. Układamy wokół owoce. Na bavarois kładziemy zielone listki.
Jeśli z syropem, rezygnujemy z cukru pudru.
Smacznego
Nowa odsłona popularnego portalu z przepisami kulinarnymi
1 comment for “Bavarois ananasowe”