Składniki na 4 porcje:
- 190g ryżu (ok.10 łyżek )
- 4 listki żelatyny ( 3g listek ) lub 2 łyżki sypkiej
- 1,65ml mleka
- 125ml śmietany
- 2,5 łyżki Amaretto lub inny likier migdałowy
- 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
- 1,5 łyżki cukru
- 30g oczyszczonych migdałów
- 125ml sosu czekoladowego
Sposób przyrządzenia:
Ryż ugotować w osolonej wodzie, aż będzie miękki. Żelatynę przez parę minut moczymy w mleku, następnie podgrzewamy mieszając, aż do rozpuszczenia. Mieszamy cukier z mlekiem, wsypujemy ryż i pozostawiamy pod przykryciem do ostygnięcia.
Śmietanę ubić na sztywno i wymieszać z zimnym ryżem, likierem i ekstraktem wanilii.
Bavarois przełożyć do czarek na budyń i chłodzić w lodówce całą noc.
Wrzucić migdały na suchą patelnię i prażyć aż zbrązowieją. Sos można kupić gotowy lub rozpuścić czekoladę ze śmietaną. Bavarois uwalniamy z salaterki na talerzyk, ostrożnie podważając ostrym końcem noża.
Podawać z sosem czekoladowym i prażonymi migdałami.
Smacznego!