Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Bavarois ryżowe z sosem czekoladowym

Składniki na 4 porcje:

  • 190g ryżu (ok.10 łyżek )
  • 4 listki żelatyny ( 3g listek ) lub 2 łyżki sypkiej
  • 1,65ml mleka
  • 125ml śmietany
  • 2,5 łyżki Amaretto lub inny likier migdałowy
  • 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
  • 1,5 łyżki cukru
  • 30g oczyszczonych migdałów
  • 125ml sosu czekoladowego

Sposób przyrządzenia:
Ryż ugotować w osolonej wodzie, aż będzie miękki. Żelatynę przez parę minut moczymy w mleku, następnie podgrzewamy mieszając, aż do rozpuszczenia. Mieszamy cukier z mlekiem, wsypujemy ryż i pozostawiamy pod przykryciem do ostygnięcia.
Śmietanę ubić na sztywno i wymieszać z zimnym ryżem, likierem i ekstraktem wanilii.
Bavarois przełożyć do czarek na budyń i chłodzić w lodówce całą noc.
Wrzucić migdały na suchą patelnię i prażyć aż zbrązowieją. Sos można kupić gotowy lub rozpuścić czekoladę ze śmietaną. Bavarois uwalniamy z salaterki na talerzyk, ostrożnie podważając ostrym końcem noża.
Podawać z sosem czekoladowym i prażonymi migdałami.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *