Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Paróweczki w naleśnikach zapiekane (ze zdjęciami )

Składniki:


  • 6 cienkich parówek
  • 6 plastrów szynki
  • bułka tarta
  • kawałek zmrożonego masła

6 naleśników:

  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 jajo
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
  • tłuszcz do smażenia

sos pomidorowy na bazie beszamelu:

  • 2 łyżki masła lub margaryny
  • 2 łyżki mąki
  • 1-1,5 szklanki mleka ( lub mleka ze śmietaną )
  • 2-3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1-2 łyżki startego sera
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka ostrego ketchupu
  • biały pieprz, sól, gałka muszkatołowa
  • sok z cytryny
  • 1 nieduża cebula

Sposób przyrządzenia:
1). Naleśniki: mleko mieszamy z mąką i jajem na gładkie ciasto o konsystencji śmietany. Dodajemy szczyptę soli i łyżkę oleju ( naleśnik będzie elastyczny ). Smażymy cienkie naleśniki tylko z jednej strony. Z tej ilości ciasta wyjdzie 6-8 naleśników.
2).Każdą paróweczkę zawijamy w plaster szynki i w jeszcze ciepły naleśnik ( usmażoną stroną na zewnątrz ).
3). Wykonujemy sos beszamelowy do zapiekanek zagęszczony żółtkiem i serem ( patrz: "sos beszamelowy-przepis ilustrowany").
Dodajemy przecier pomidorowy, ketchup, sok z cytryny i przyprawy do smaku. Cebulkę paroweczkiwnalesnikach036nt.jpgkroimy w kostkę i surową dodajemy do sosu. Zmięknie podczas zapiekania ale pozostanie soczysta.
4). Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy trochę sosu, układamy naleśniki z parówkami i zalewamy resztą sosu. Posypujemy bułką tartą i startym masłem.
5). Zapiekamy w piekarniku aż bułka tarta zbrązowieje ( przez 25-30 minut przy temp. 180-200°C.- zależne od piekarnika i wielkości naczynia w którym zapiekamy ).
6). Serwujemy ze świeżymi jarzynami: sałata lodowa, ogórek, pomidor, szczypior.

Smacznego.

1 comment for “Paróweczki w naleśnikach zapiekane (ze zdjęciami )

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *