*Cykl – przepisy mistrzów
Składniki:
- Polędwica wołowa – 150 g
- Boczek wędzony gotowany – 20 g
- Śliwki kalifornijskie
- Musztarda
- Mieszanka przypraw
- Sól peklująca
Sos:
- borowiki (2 szt.)
- cebula
- śmietana 30%
- natka pietruszki
- sól, pieprz, vegeta
Sposób przyrządzenia:
Polędwicę wyporcjować, naszpikować boczkiem i śliwką, natrzeć musztardą, przyprawami i solą peklującą. Bok polędwicy obwiązać boczkiem i spiąć wykałaczką. Mięso zalać olejem i odstawić do lodówki na 24 godziny.
Cebulę zeszklić, dodać borowiki, podsmażyć, dodać śmietanę, natkę pietruszki i zredukować do pożądanej konsystencji. Doprawić do smaku.
Jako dodatki przygotować ziemniaki z parmezanem i surówkę z selera – ugotowane ziemniaki podsmażyć na głębokim tłuszczu i obtoczyć w parmezanie wymieszanym z natką pietruszki. Seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić sokiem z cytryny, dodać miód i uprażone orzechy, a następnie wymieszać.
Autor: Arkadiusz Czarnik