Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Duszone kurki ze śmietaną- Iwony

Składniki:

  • 70 dkg kurek
  • 2 łyżki masła
  • 1 duża cebula
  • 1 szklanka śmietany
  • sól, pieprz do smaku
  • 3 łyżki posiekanej zielonej natki pietruszki


 

Sposób przyrządzenia:
Kurki dokładnie umyć  pod bieżącą wodą, pokroić w cienkie paseczki. Cebulę obrać i pokroić w talarki. Kurki wrzucić na osoloną wrzącą wodę i podgotować około 2-3 minuty, osączyć na sicie. Na rozgrzane masło wrzucić kurki i cebulę i poddusić , aż  do miękkości pod przykryciem, doprawić do smaku solą i pieprzem, oprószyć mąką i doprawić śmietaną i jeszcze moment poddusić. Przed podaniem posypać posiekaną  zieloną natką pietruszki.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *